agile leiderschap

Agile leiders: agile leiders op Villa Kakelbont?

AGILE LEIDERSCHAP: AGILE LEIDERS OP VILA KAKELBONT?

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”

Een uitspraak van het meisje met de oranje vlechten, grote schoenen en gekleurde sokken. Pippi Langkous, wat heb ik je gemist. Afgelopen week tijdens een agile leiderschap conference. Wat was het fijn geweest als je er bij was. Dat jij dan gewoon jezelf bent – barstensvol zelfvertrouwen en creativiteit – en dat wij je vrienden Annika & Tommy zijn. Al was het maar voor even.

Om te leren dat dromen mag, om niet bang te zijn voor het onbekende. Om gewoon te doen en te experimenteren. Om bestaande kaders te negeren omdat ze niet passen in de wereld waarin jij leeft. Zoals spaghetti slierten uit je mond afknippen met een schaar. Of boeven die bij je inbreken terecht wijzen en daarna met ze spelen. Zou ik het durven? Durf jij het?

Pippi Langkous was er niet. Wel waren er andere sprekers. Vooral mannen. Met slide-packs die op elkaar lijken. Met quotes van Griekse filosofen, Chinese wijsheren of wetenschappers uit de vorige eeuw. Ook inspirerend, toch anders. Ik miste de twinkeling, de creativiteit en de ongeremde levenslust om de wereld te ontdekken.

 

“Take it light and serious at the same time.”

agile leiderschap

AGILE LEIDERSCHAP: LEARNING AGILITY

Pippi Langkous, ze bestaat al sinds 1949 toen Astrid Lindgren een jeugdroman over haar schreef. Vandaag de dag is ze een rolmodel voor learning agility: het vermogen om nieuw gedrag te leren en dit toe te passen in nieuwe situaties. We kunnen het allemaal. Je moet er alleen wel onbevreesd en met open mind ‘instappen’.

Het ontwikkelen van nieuw gedrag en het afleren van oud gedrag, blijkt nodig ook als we het hebben over agile leiderschap. Er zijn inmiddels stapels boeken over geschreven en tientallen talks voor opgenomen. Vaak domineert dan ‘wat’ een leidinggevende doet in een agile omgeving. Zoals een heldere visie hebben, vertrouwen geven en anderen helpen. Helder, maar hoe ziet dat er dan concreet uit? Hoe doe je dat dan? Bij het beantwoorden van die vraag blijft het verrassend vaak stil. Je moet dus zelf ontdekken wat werkt. Nieuwsgierig zijn en geloof in jezelf hebben dat je kunt ontwikkelen. Door te doen en te leren van en met anderen. Dat blijkt te werken.

“Ik heb geleerd meer geduld te hebben en hulp aan anderen te vragen”.

Het antwoord van een top bestuurder op de vraag wat hij over zichzelf heeft geleerd door agile. Deze man gaf voor mij de meest persoonlijke boodschap van de dag. Open, eerlijk en bewust van zijn ontwikkeling. Hij mag vast komen op een feestje in Villa Kakelbont.

BENIEUWD NAAR DE VERANDERENDE ROL VAN LEIDERSCHAP IN ORGANISATIES? NEEM CONTACT MET ONS OP