Even kennismaken met … Tom Smits

Tom is inmiddels alweer sinds mei werkzaam bij Strategiemakers. Hoog tijd om even kennis te maken!

Hi Tom, zou je jezelf kort willen introduceren? 

Hey! Ik ben Tom en ben sinds mei 2022 een Strategiemaker. Een zinnetje dat mij een beetje opsomt is ‘Dutch by Nature, Asian by Nurture’. Mijn genen (natuur) zijn 100% Nederlands alleen ben ik in Azië opgegroeid (nurture). Ik heb dus ook een theorie dat ik hierdoor nooit mijn potentiële lengte heb bereikt omdat mijn Nederlandse genen gevoed werden met Aziatisch diëten, en niet met AGV’tjes. Maar goed, je kan niet alles hebben. Vanuit Azië ben ik verhuisd naar Schotland waar ik economische & sociale geschiedenis als bachelor heb gedaan en een master in psychologische wetenschappen. Tussen mijn opleidingen in heb ik gewerkt in business development en duurzaamheid consultancy. Ik merkte tijdens mijn werkervaringen dat mijn passie dicht bij de psychologie van de mens zat en ik dit graag op een toegepaste manier wou voortzetten binnen het thema van duurzaamheid.

Waarom heb je destijds voor Strategiemakers gekozen? 

De mate van transparantie en samenhang die je bij StM ziet is niet altijd makkelijk om bij andere bedrijven te vinden. Vanaf het eerste contact wist ik dat deze organisatie het vermogen had om echte impact te creëren. Naast het duurzaamheidsdoel koestert het bedrijf interdisciplinair teamwerk dat alleen maar aansluit bij mijn persoonlijke waardes. Daarnaast is StM een bedrijf dat met je meegroeit. Daarom voel ik mij, als Strategiemaker, een gevoel van eigenaarschap om de komende pagina’s en hoofdstukken in ons StM-boek te co-creëren.

Welke duurzaamheidstip zou jij anderen willen meegeven? 

Mijn meest waardevolle duurzaamheidstip stamt af van een principe uit het boek Design with Intent van Dan Lockton. Hij beschrijft dat het gedrag dat we graag willen zien van mensen makkelijker moet zijn dan de status quo. Een voorbeeld is de Sloveense regering die het recyclen van afval makkelijker maakte dan het niet recyclen van afval. Dit deden ze door middel van verschillende initiatieven zoals huis-aan-huis inzameling en het plaatsen van veel afvalcontainers voor de gescheiden inzameling van papier, glas en verpakkingen. In Ljubljana kreeg elke inwoner in de stad een prullenbak voor verpakkings- en papierafval en werd de inzameling van het restafval gehalveerd. Door deze initiatieven is Slovenië een pionier in het zijn van een zero-waste economie.

Ben jij benieuwd hoe Tom jouw organisatie kan helpen? Stuur hem een bericht