asynchroon werken

Back to the future way of work

Hoe behouden werkgevers het beste van voor en tijdens Covid-19 in het post-covid tijdperk?


Een door crisis vernieuwde werkwijze

Afgelopen jaar heeft heel werkend Nederland haar werkritme en gewoonten tijdelijk veranderd. Voor sommigen heeft dit minder reistijd, meer productiviteit en een betere work-life balance opgeleverd. Op andere plekken echter nóg meer maar minder effectieve meetings en minder heldere grenzen tussen werk en privé leven, met negatieve impact op medewerkers welzijn als gevolg. Dus wat onderscheidt de bedrijven die productiviteitstoename hebben gezien, ten opzichte van de bedrijven waar werk niet zo efficiënt als voorheen gedaan wordt?

Een Post-Covid balans in flexibiliteit

Wij hebben ons verdiept in de toekomst van werken. Kern hierin is dat je  asynchroon gebruik maakt van plaats en tijd. Waar voor de lockdowns over het algemeen veel lokaal en gelijktijdig werd gewerkt, verschoof dit op veel plekken tijdens de lockdowns abrupt naar virtueel en ongelijktijdig. Dan blijft echter de vraag, welke elementen van beide werkvormen willen we meenemen de toekomst in? Hoe kunnen we ons werk beter inrichten zodat werk beter gewaardeerd en effectiever wordt?

Test je toekomstbestendigheid en experimenteer

Op basis van onze kennis hebben we de beste praktijkvoorbeelden gebundeld tot zes assen waarmee de toekomst van werk vormgegeven kan worden. Als je daar meer over wilt leren, en gelijktijdig de toekomstbestendigheid van jouw organisatie evalueert, kan je onze quick-scan doen. Als je al een idee hebt waar het aan schort, kunnen we je ook helpen micro interventies te doen om te ontdekken welke ‘best practice’ het best bij jouw organisatie past.Een aantal voorbeelden zijn:

  • Asynchroon inhoudelijk samenwerken – hoe en waar het stokje over te dragen
  • Asynchrone besluitvorming – met meer tijd voor beslissingen dan impromptu tijdens meetings
  • Sociale verbinding zonder ‘coffee corner’ – hoe een gevoel van community te behouden
  • Asynchroon zonder ‘always on’ – voor heldere verwachtingen qua beschikbaarheid en productiviteit

Meer weten? Neem contact met ons op (telefoon, email)