agile leiderschap

Hoe leiderschap zich ontwikkeld in een agile omgeving

AGILE LEIDERSCHAP

‘Agile leiderschap’ is niet loslaten en op je handen zitten als leidinggevende. Maar wat dan wel? En hoe doen anderen dit?  Deze vragen krijgen we steeds vaker van de leidinggevenden die we helpen in hun transitie van een meer traditionele manier naar een meer Agile manier van werken.

MEETUP

Om ervaringen en inzichten te delen, hebben we op 12 juli een Meetup Agile Leadership georganiseerd met tien ervaren agile leidinggevenden. Een compacte bijeenkomst om maximaal van elkaar te leren.

In twee uur tijd hebben we (1) de inzichten vanuit onze design sprint ‘Agile Leadership’ gedeeld – lees ook deze blogs hierover – en (2) practices met elkaar gedeeld. Gericht op de vraag ‘hoe doe je dit dan?’.

En dit blijkt waardevol. Juist het delen van de praktische ervaringen en de dilemma’s die je ervaart als leidinggevende. Tijdens de meetup hebben we 2 agile principes van het door ons ontwikkelde leadership canvas uitgediept. We keken naar de symptomen van het ontbreken van een bepaald principe en deelnemers deelden vervolgens ervaringen over hoe deze principe te vertalen naar concrete practices.

GEEF VISIE EN KADERS

Wanneer duidelijke visie en kaders ontbreken zien deelnemers in hun organisatie gebrek aan eigenaarschap, veel discussie en twijfel in teams over de eigen toegevoegde waarde. Er waren verschillende ideeën om teams richting te geven. Wat opviel is dat hierin afstand word genomen van het simpelweg communiceren van een richting. Veel meer zoeken leiders naar manieren om teams actief te betrekken bij het ontdekken en formuleren van richting en de ervaring is dat dit eigenaarschap versterkt.

HET ORGANISEREN IN EEN NETWERK VAN TEAMS

Wanneer onvoldoende invulling wordt gegeven aan dit principe vervallen teams in silo-gedrag, wordt overal het wiel opnieuw uitgevonden en doelen uiteindelijk niet gerealiseerd. Ook hiervoor hebben de deelnemers concrete oplossingen gedeeld waarbij vernieuwing wordt gevonden in het mobiliseren van informele structuur. Dus niet proberen alles in organisatieplaatjes proberen te vangen maar juist informeel onderling begrip en kennis van elkaars werk stimuleren.

Met het delen van al deze ideeën en inzichten vlogen de 2 uur voorbij. De afdronk: dit smaakt naar meer. Wij gaan hier dus snel een vervolg aangeven.

Wil je meer weten over onze inzichten over Agile leiderschap of onze volgende meetup bijwonen?

Stuur ons dan een berichtje.

agile leiderschap
agile leiderschap